torsdag 27. september 2018

Vellykkede fossildager






Helgen 25. og 26. august var det for sjuende gang duket for Fossildagene. Et årlig arrangement Slemmestad geologisenter arrangerer i forbindelse med Geologiens dag.
Både lørdag og søndag var det salgsmesse på gresset ved Trilobox, det nye geologisenteret. 6-7 forskjellige tilbydere hadde stand med de mest utroligste ting fra geologiens verden til salgs. Her kunne man få alt fra vakre krystaller i fantastiske farger, meteoritter fra verdensrommet, forsteinede dinosaurknokler, geologiutstyr, bøker og bilder til små og store spennende fossiler.

Fossildagene åpnet med avduking av et lite mineral i utstillingen – en fluoritt. Fotoet av fluoritten har blitt brukt i all informasjon og markedsføring av geologidagene. Lørdag fikk fotografen en gave fra geologisenteret og en velfortjent applaus og takk. Bildet ble valgt ut etter en fotokonkurranse i vinter. Vinnerbilde tatt av Egil Hollund, viser en fluoritt som er funnet i Røyken kommune og har en vakker turkis farge – noe som appellerer til geologisenterets egen profil.


Programmet hadde flere høydepunkter denne dagen. På den store steinen utenfor biblioteket henger det nå en bronseplate laget av Maximo Alfonso. Bronseplaten viser taktile fossiler vanlige her i Slemmestad. Trilobitter og blekksprut. Med stor beundring og applaus ble platen avduket av Jørn H. Hurum og Maximo selv.


Når paleontolog Jørn H. Hurum gjester Slemmestad blir det som regel fullt hus. Intet unntak i år. Hurum startet med en liten introduksjon inne i en stappfull Trilobox – han tegnet og forklarte om det å gå på fossiljakt. Om utstyr, holdninger og ikke minst hva man kunne finne. Videre toget han og alle de som var møtt opp ut på tur til Fossildalen. Her ble det banket og slått i stein, funnet spennende fossiler og ikke minst stilt masse spørsmål. Ikke hver dag man har en ekspert med som kan svare og formidle på den måten Jørn Hurum gjør.



Søndagens program trakk også masse besøkende til Slemmestad. Salgsbodene var igjen satt opp og sementrøret med steinskatter var etterfyllt. Her kunne barn lete, finne og ta med seg det de måtte finne. Under teltet ved Trilobox kunne dessuten barn sette seg ned å male. Tusenkunstneren Maximo, som til vanlig preparerer de flotte trilobittene som stilles ut i Trilobox, hadde støpt trilobitter i gips. Disse gipstrilobittene og pappdinosaurer fikk flotte farger av maleglade og kreative barn gjennom hele dagen.






Høydepunktet var kanskje likevel dinosaurpuslespillet. Geologen Hans Arne Nakrem fra Naturhistorisk museum hadde tatt turen til Slemmestad, og bak i kassebilen hadde han en dinosaur av typen iguanadon. Det var skjelettdeler i tro kopi – her kunne man virkelig ta en hi-five med en hånd på størrelse med en basketball. Nakrem fortalte om dinosauren mens han fikk hjelp av byggeglade barn og voksne med å sette alle delene rett på plass. Resultatet var en stor dinosaur liggende på plenen. 








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar